Data verwerking
Dit tweede deel van de serie over het project Digital Farming NHN gaat over data verwerking. Welke informatie wordt verzameld en wat gebeurt er naderhand mee?
Bodemkaarten en taakkaarten
Er wordt op verschillende manieren informatie verzameld om precisielandbouw toe te kunnen passen. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bodemkaarten en taakkaarten.
Het bedrijf RH3S doet grondonderzoek met een speciale sensor waar naderhand bodemkaarten van gemaakt kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te verminderen. Het is echter ook mogelijk om de verkregen informatie meteen om te zetten naar taakkaarten. Eddie Loonstra vertelt in dit deel van Digital Farming NHN hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
Ontwikkeling van algoritmes
Ook de Hogeschool Inholland werkt mee aan Digital Farming NHN.
We spreken Kristel van Ammers die een bijzondere plek inneemt in dit project. Zij begeleidt studenten die werken aan de ontwikkeling van algoritmes en daarnaast werkt ze in deeltijd bij Vertify. Kristel vertelt onder meer hoe belangrijk het is om goed samen te werken met de boer. Wat verwacht een boer van het algoritme?
Student Mathematical Engineering, Michael Bultema werkt aan een algoritme dat onkruid kan herkennen. Hij laat in het Robotica Lab in Alkmaar zien hoe ver hij hiermee is. Het belang van kwalitatief goed beeldmateriaal wordt hierdoor meteen duidelijk.
Serie
Om een goed beeld te geven hoe dit project verloopt maken we een serie hierover. In deel 1 vertellen bollenteler Stef Ruiter van J.C.J. Ruiter Wever uit Andijk, Sander Dekker van Agrotheek en Pieter Vlaar van Vertify over hun ervaringen.
Meer informatie over verduurzaming in de landbouw
In de reportage Onderweg naar duurzame bollenteelt wordt gekeken welke alternatieven er zijn om bepaalde ziektes te bestrijden en of methoden die op kleine schaal werken, ook op grote schaal succesvol zijn.
Zie ook:
Digital Farming – deel 1 de uitdaging
Digital Farming – deel 3 plaatsspecifiek toepassen
Digital Farming – deel 4 bereikte resultaten
Klimaatvriendelijk boeren met eTrac en Silphie