Kunststof de grondstof

Wat moet er gebeuren om de plastic afvalberg kleiner te maken? In de documentaire ‘Kunststof de grondstof’ gaan we op zoek naar antwoorden.

Welke mogelijkheden zien ondernemers en deskundigen om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen? Welke ideeën en innovaties zijn er? Een reis langs denkers en doeners.

De patatindustrie helpt

Plastic gemaakt van restmateriaal uit de patatindustrie, of kunststof met suikerriet als grondstof. Het bestaat en is minder belastend voor het milieu dan kunststof dat is gemaakt van aardolie. We ontmoeten innovatieve ondernemers, zoals Damir Perkic van BE O bottle die van suikerriet een design waterfles heeft ontwikkeld. BE O staat voor BE (wees) O (circulair).

BE O bottle gemaakt van restmateriaal van suikerriet

Verpakking is kampioen kunststofgebruik

Bijna alles dat nieuw is wordt verpakt in plastic. Plastic is het belangrijkste verpakkingsmateriaal en daarom gaan we naar verpakkingsbeurs Empack op zoek naar duurzame bedrijven. Nutripack ontwikkelde de Eco-Tray, verpakkingsmateriaal waarbij 90% minder kunststof is gebruikt.

Kennis is macht

En we nemen een kijkje bij het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Hier kunnen bedrijven die duurzaam willen verpakken terecht voor advies. De recyclecheck adviseert ondernemers en het KIDV helpt verbindingen binnen de keten te maken.

Hergebruikt PET is niet volledig transparant

Waarom is kunststof de grondstof?

Omdat gebruikt plastic waarde heeft. Van oud plastic kunnen nieuwe producten gemaakt worden. Bij VanWerven Recycling zien we hoe bergen weggegooid plastic worden gescheiden en hergebruikt. Afval wordt grondstof.

We leven in een plastic samenleving

Kunststof is niet weg te denken uit ons leven en de hoeveelheid neemt toe. Dat is een feit. We reizen in ‘Kunststof de grondstof’ langs ondernemers en deskundigen die het milieu minder willen belasten. We zien initiatieven die soms in de kinderschoenen staan, of soms verrassend grootschalig zijn.

PEF is een biobased alternatief voor PET

Bedrijven die in deze documentaire te zien zijn komen uit de provincies Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel & Zuid-Holland.

Zie ook:

Waterstof de docu
Circulair 3D printen