Klimaat vriendelijk boeren met eTrac en Silphie


Samenwerking voor een klimaatvriendelijke landbouw

Boeren werken in de natuur en begrijpen als geen ander hoe belangrijk het is om biodiversiteit te behouden. Hierdoor kunnen vruchtbare samenwerkingen ontstaan. Zoals bijvoorbeeld Farmertronics en Silphie.nl. Silphie is een uitzonderlijke plant die meehelpt biodiversiteitsverlies en klimaatverandering tegen te gaan. Farmertronics heeft een elektrische tractor ontwikkeld die geen CO2 uitstoot en autonoom kan werken, de eTrac. Wij zijn aanwezig geweest bij een proef waar de eTrac Silphie inzaait.

Silphie

In de volksmond heet deze plant de zonnekroon. In gesprek met Peter Schreurs van Silphie.nl horen we hoe hij deze plant heeft leren kennen en wat je er allemaal mee kan. Voor een boer is Silphie zeker een interessant gewas vertelt Peter want, ‘de Silphie plant is goed voor 20,tot 22 ton droge stof per hectare, per jaar. Daarnaast is dit geen éénjarig gewas maar staat het wel 20 tot 30 jaar. veld vol silphie planten

In die tijd wordt ontzettend veel CO2 opgeslagen in de bodem. Dan moet je denken aan ongeveer 6 tot 8 ton CO2 die omgezet wordt in humus per jaar, per hectare. Van deze plant kan je ook biogas maken. Hier kan ongeveer 12 miljoen liter biogas per hectare, per jaar geproduceerd worden. Ook kan je ervoor kiezen om de vezels te gebruiken, hier kan bijvoorbeeld biokunststof van gemaakt worden. En dan voor de natuur dat je een bloemrijk gewas hebt dat vol zit met insecten die zich er van kunnen voeden.’

eTrac

 

eTrac

De Silphie zaden worden als proef gezaaid door de eTrac. Dit is een robottrekker die geen CO2 uitstoot en die met zijn 1200 kg beduidend lichter is dan een ‘gewone’ dieseltrekker. Hierdoor wordt de bodem minder verdicht wat goed is voor het bodemleven. De eTrac heeft echter meer voordelen, er kunnen verschillende apparaten achter geplaatst worden waardoor je diverse uiteenlopende werkzaamheden zoals onder andere maaien en schoffelen automatisch kan laten doen. ‘Je hoeft alleen de route in te plannen en wanneer je na het hiervoor benodigde aantal uren terugkomt heeft de eTrac dit werk voor je verricht’, aldus Thieu Berkers van Farmertronics de ontwikkelaar van de eTrac. Daarnaast is het voor Peter Schreurs ook belangrijk dat hij met de eTrac makkelijker precisie zaaiwerk kan verrichten.

eTrac van bovenaf

Samenwerken kan ook buiten de eigen regio

Farmertronics uit Deurne, Noord Brabant en Silphie.nl uit Breklenkamp, in het oosten van Overijssel, laten zien hoe je door samen te werken nog meer in kan zetten op verduurzaming en dat je daarvoor niet uit dezelfde regio hoeft te komen.

Silphie bloem met bij

Zie ook:
Verlies van biodiversiteit in de stad
Natuurlandbouw beter voor biodiversiteit