Aan de keukentafel in gesprek met Ronald Rovers

Open brief

Ronald Rovers heeft afgelopen 27 maart een open brief verstuurd waarin hij een vergelijking trekt tussen de Corona crisis en de CO2 crisis, waar we nu eigenlijk ook al in zitten. Hij maakt in deze brief duidelijk dat we in deze Corona crisis absoluut niet moeten denken dat we de plannen voor verduurzaming tijdelijk in de koelkast kunnen zetten.

Leren van Corona om een CO2 Lockdown te voorkomen

Het grote verschil is dat de incubatie tijd van het Corona virus maar een paar dagen is en van CO2 een aantal jaren. De urgentie is echter gelijk, als je iets verder, kijkt misschien nog wel groter. Wanneer we onze uitstoot niet verminderen hebben we over 8 jaar, dus in 2028, de grens overschreden waarin de aarde 1,5 graad is opgewarmd. Met alle gevolgen van dien.

Kansen om het klimaatdoel goed aan te pakken

Na Corona zal er een werkgelegenheidsprobleem ontstaan, veel werklozen maar ook een moeilijke opstartperiode voor bijvoorbeeld allerlei bouwprojecten. Ronald ziet kansen waardoor er meer werkgelegenheid zal zijn in de bouw en de CO2 emissies in de woningbouw enorm

zullen afnemen, binnen paar jaar.
Deze ’tussenoplossing’ zorgt ervoor dat we meer tijd hebben voordat we de echte transitie doorvoeren. Dus meer tijd om nieuwe systemen te ontwikkelen en producten te verbeteren.

Zie ook:
Aan de keukentafel in gesprek met Roos Janssen Nationale crowdsourcing
Aan de keukentafel in gesprek met Derk Loorbach Transitiegesprek Nederland na Corona