Circulair 3D printen


Echt circulair 3D printen

In een atelier aan het IJ in Amsterdam is de start-up vanPlestik gevestigd.

Hier maken de jonge ondernemers Nout Kooij en Sam van Til met een door hen zelf gemaakte 3D printer verschillende objecten en gebruiksvoorwerpen van plastic afval. Ze maken gebruik van gerecycled plastic omdat zij optimaal in willen zetten op echt circulair 3D printen.

circulair recycled plastic

Alleen gerecycled plastic

Doordat zij zelf hun printer hebben ontwikkeld kan deze iets wat de meeste 3D printers niet kunnen. De spuitmond van een 3D printer is nogal klein waardoor de meeste printers alleen gebruik kunnen maken van nieuwe, ongebruikte kunststoffen. Dit was voor Nout en Sam geen optie, zij wilden juist gebruik kunnen maken van gebruikt plastic. Hierbij kan het echter voorkomen dat er ook andere materialen tussen het gerecycelde plastic zit, waardoor de printerkop verstopt kan raken. Daarom zijn zij op zoek gegaan naar een alternatief waarbij het geen probleem zou zijn als er ook deeltjes van andere stoffen tussen hun bronmateriaal zou zitten.
vanPlestik kan verschillende kunststoffen nieuwe gebruiksvoorwerpen maken.

Verschillende kunststoffen

Er zijn zeven verschillende soorten kunststof en de printer van vanPlestik kan meerdere van deze kunststoffen verwerken. Polystyreen, waarvan koffiebekertjes en plastic bestek wordt gemaakt. ABS, dat veel in apparatuur voorkomt, denk aan onderdelen van een wasmachine of koelkastlades. En polycarbonaat waar veel doorzichtige producten van zijn gemaakt zoals cd hoesjes. Sam en Nout kunnen gebruik maken van deze kunststoffen bij hun plastic recycling, ze zijn echter druk bezig om straks nog meer soorten te kunnen verwerken.

Stoel gemaakt van plastic afval.

Zoekt u een nuttige bestemming voor uw plastic afval?

Het doel van vanPlestik is om lokaal ondersteuning te bieden bij het verminderen van de plastic afvalberg. Zo maken ze voor brouwerij de Prael uit Amsterdam van gebruikte bierfusten nieuw terrasmeubilair. Nout en Sam zien echter nog veel meer mogelijkheden en ze worden dan ook graag uitgedaagd om nieuwe nuttige gebruiksvoorwerpen te maken van plastic bedrijfsafval. Dus heeft u plastic afval waar u een nuttige bestemming voor zoekt? Neem contact op met vanPlestik zij zijn op zoek naar meer bedrijven om mee samen te werken.

Plastic afval krijgt nieuw leven als stoelzitting.

Week van de Circulaire Economie

Van 15 tot en met 19 januari 2018 vindt de derde Week van de Circulaire Economie georganiseerd door Nederland Circulair plaats. Als één van de koplopers opent vanPlestik daarom op 16 januari haar deuren. Sam en Nout willen die dag laten zien dat recycling helemaal geen ingewikkeld proces is. Geïnteresseerden kunnen ook meedoen aan een gratis workshop. Wilt u hier aan meedoen meldt u dan aan via de website van Nederland Circulair!

Zie ook: Innovatieve recyclebare kunststof glazen met glasuitstraling