Eerste gelijkstroom verdeelstation in Europa


Gelijkstroom verdeelstation

Dynniq Energy heeft in opdracht van Alliander, het allereerste publieke gelijkstroom verdeelstation gebouwd. Dit station staat op Lelystad Airport Businesspark (LAB), het nieuwe bedrijfsterrein nabij Lelystad Airport. De uitdaging voor Dynniq was om dit station zo te realiseren dat het voldoet aan de wensen van de afnemers. De afnemers kunnen echter nog niet aangeven wat zij verwachten omdat zij hieromtrent nog geen ervaring hebben. Dynniq kon wel goed gebruik maken van de opgedane kennis in de openbaar vervoer markt. Daar zijn het netwerk en de energievoorziening al volledig gestandaardiseerd op gelijkspanning.

Overgang naar duurzaam energienet

Gelijkstroom wordt veel vaker gebruikt dan de meeste mensen weten. Denk onder andere aan laptops, TV’s, GSM laders maar ook aan elektrisch vervoer en LED straatverlichting.

Het eerste gelijkstroom verdeelstation.
Het eerste gelijkstroom verdeelstation.

Het grote voordeel van een gelijkstroomnet is dat er minder conversie verliezen zijn. Hierdoor wordt energie bespaard. Wanneer het gelijkstroomnet goed is uitgerold zijn er geen adapters meer nodig voor diverse veel gebruikte apparaten. Dit is beter voor het milieu.

Lelystad Airport Businesspark
Bouwterrein Businesspark Lelystad Airport

Duurzame energie levert gelijkstroom

Bovendien wordt bij de opwekking van duurzame energie zoals zonnepanelen en windmolens gelijkstroom geleverd. Hierdoor kunnen zij veel beter aangesloten worden op een gelijkstroomnet.

Zie ook: Waarom overstappen naar gelijkspanning?