Aan de keukentafel in gesprek met Gerda Deekens

MAEX de maatschappelijke AEX

In 2013 startten Gerda Deekens en Silvia Oostwegel met MAEX een landelijk platform om impact te maken en te meten. Zij willen de vele maatschappelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld stadstuinen en voedselbanken beter zichtbaar maken. Na verloop blijkt echter dat er ook behoefte is om de waarde van deze initiatieven in beeld brengen.

Social handprint

Daarom wordt in samenwerking met diverse andere partijen, zoals onder andere Ernst & Young en studenten van de TU Delft, de Social handprint ontwikkeld. Deze Social handprint is gebaseerd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Hiermee wordt rekening gehouden met landelijk geldende indicatoren, waardoor de social handprint uiteindelijk tot op de euro nauwkeurig kan aangeven wat de waarde is van een initiatief. Omdat de samenleving constant in beweging is, is dit een lerend systeem dat constant wordt door ontwikkeld. In dit keukentafelgesprek legt Gerda uit wie een profiel op MAEX en een social handprint aan kunnen maken.

Impulsen

In samenwerking met het VSB fonds biedt MAEX ondersteuning aan maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen die hier behoefte aan hebben. Partijen die een social handprint op MAEX hebben kunnen een aanvraag indienen voor financiële impulsen zoals bijvoorbeeld een subsidie.

Behoefte is groot

Het is duidelijk dat er behoefte is aan een partij als MAEX. De Corona crisis maakt goed duidelijk hoe belangrijk de maatschappelijk initiatieven zijn en dankzij de social handprint kunnen zij zich beter richten op hun eigenlijke doel én ook hun waarde aantonen. Dat deze initiatieven dit zelf ook inzien blijkt wel uit de vele partijen die inmiddels een social handprint hebben aangemaakt op MAEX, dat zijn er nu ruim 400!

Zie ook:
Aan de keukentafel in gesprek met Willem Lageweg Transitie Coalitie Voedsel
Aan de keukentafel in gesprek met Sandra Pellegrom Sustainable development goals