Aan de keukentafel in gesprek met Sandra Pellegrom

Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals, oftewel de SDG’s je hoort de term steeds vaker maar wat wordt hier nu precies mee bedoeld? Sandra Pellegrom de Nederlandse nationale SDG coördinator vertelt in dit keukentafelgesprek wat deze duurzame ontwikkelingsdoelen precies inhouden. ‘Kort gezegd is het een set doelen die ons helpt om een duurzame, inclusieve en rechtvaardige samenleving te scheppen met elkaar.’

Ondernemers en de SDG’s

Met doelen als armoede bestrijding (SDG1) en minder ongelijkheid (SDG10) zijn het pittige onderwerpen waar je als ondernemer niet meteen van denkt, daar ga ik mee aan de slag. Sandra legt echter uit dat kleine ondernemers zonder het te weten vaak al werken aan één of meer van de duurzame doelen. Waarbij het niet onbelangrijk is dat hier door de samenleving steeds meer om gevraagd wordt. Consumenten verwachten dat bedrijven stappen zetten op dit gebied en ook jonge werknemers zijn selectief bij de keuze van bedrijven waar zij voor willen werken.

Juist nu moeten we werken aan de SDG’s

De titel die de VN aan de agenda van de Sustainable Development Goals heeft gegeven is ‘Transforming our World’. Het streven is om in 2030 die doelen bereikt te hebben. Juist in deze Corona tijd horen we steeds meer dat mensen bepaalde zaken willen veranderen om te zorgen dat we straks ook toekomstbestendig zijn als samenleving. Nu komen systemen naar boven waarvan we zien dat we dit voortaan beter willen doen met elkaar, waarbij we beter willen zorgen voor onze medemens en onze planeet.

Jaarlijkse voortgangsrapportage

Ieder jaar organiseren SDG Nederland, Partos, Building Change en MVO Nederland samen met de Rijksoverheid een dialoog rond de jaarlijkse rapportages over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Nederland. Dit jaar wordt op 20 mei van 09.30 uur tot 11.30 uur een online dialoog gehouden met Harm Edens als moderator. Wilt u meedoen aan dit digitale dialoog, dan kunt u via deze link uw deelname registreren.

Zie ook:
Aan de keukentafel in gesprek met Willem Lageweg Transitie Coalitie Voedsel
Aan de keukentafel in gesprek met Ronald Rovers Leren van Corona