Circulariteit noodzaak voor behoud winstgevendheid

We moeten verduurzamen, dat klinkt op zich simpel, maar is het eigenlijk wel zo eenvoudig om stappen te zetten richting een circulaire economie en wat houdt echte verduurzaming precies in?
Business Channel One ging op bezoek bij verschillende koplopers die vanuit uiteenlopende vakgebieden en gezichtspunten werken aan verduurzaming. Hoe kijken zij aan tegen de huidige verduurzaming en welke mogelijkheden zien zij om te versnellen?

Koplopers

We bezochten ondernemer Volkert Engelsman van Eosta uit Waddinxveen. Volkert Engelsman van EostaEosta is distributeur van verse biologische groente en fruit. Zij vertellen via Nature & More het verhaal achter hun producten. Dat alleen is niet voldoende daarom zetten zij zich middels de bio is niet te duur, maar gangbaar te goedkoop campagne in voor een eerlijk loon voor de boer waarbij ook rekening wordt gehouden met milieu impact.

Stientje van VeldhovenDemisionair staatssecreataris van I&W Stientje van Veldhoven  zet zich al jaren in voor verduurzaming en heeft samen met VNO NCW ‘Het Versnellingshuis’ opgericht waar ondernemers met verduurzamingsvragen terecht kunnen. Om echte versnelling mogelijk te maken vindt Stientje van Veldhoven het tijd om een circulaire economie wet in het leven te roepen.

Ook gingen we langs bij Michel Scholte. Hij is onlangs verkozen als ‘Minister van de Nieuwe Economie’ en werkt onder andere aan True Prices. Michel Scholte is de Minister van de Nieuwe EconomieMichel ziet het als één van zijn taken om te zorgen voor een eerlijke prijs voor producten, waarbij niet alleen naar financiële maar ook naar het sociale, naar het menselijke en naar het natuurlijke wordt gekeken.

 

Kim Poldner is Lector Circular Business aan de Haagse Hogeschool.  Zij zet zich onder andere in om studenten klaar te stomen om als echte changemakers hun bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

Kim Poldner is Lector Circular Business aan de Haagse Hogeschool

Werner Schouten, Werner Schouten is voorzitter van de Jonge Klimaatbewegingvoorzitter van de Jonge Klimaatbeweging vecht om de stem van jongeren te laten horen op het gebied van verduurzaming, waarbij hij de overheid en het bedrijfsleven probeert te pushen en schopt tegen de status quo om steeds verder te verduurzamen.

Geen tijd te verliezen

Het is duidelijk dat ze het er over eens zijn dat we geen tijd te verliezen hebben. Mooi is om te horen dat zij verschillende kansen en mogelijkheden zien om, mede door een betere samenwerking, sneller te verduurzamen.

Nieuw normaal

Ook wordt regelmatig duidelijk dat we meer ons best moeten doen om het ‘oude normaal’ los te laten. Met alleen het optimaliseren van de huidige processen kunnen we niet tot echte verduurzaming komen. Er zal meer samenwerking nodig zijn, niet alleen in een bepaalde keten, maar ook tussen onderwijs en bedrijfsleven, tussen overheid en bedrijfsleven, tussen jong en oud.

Echte verduurzaming kijkt verder dan de eigen werkomgeving

Allemaal zetten zij zich in voor verduurzaming in hun eigen werkgebied, duidelijk wordt echter ook dat dit alleen niet voldoende is. Er kan geen echte verduurzaming plaatsvinden zonder verder te kijken dan de eigen werkomgeving, het eigen bedrijf of de eigen keten. Er worden verschillende constructieve mogelijkheden genoemd waardoor andere ondernemers niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.

Het Versnellingshuis

Ondernemers op zoek naar ondersteuning bij het zetten van stappen richting verduurzaming kunnen hiervoor bijvoorbeeld terecht bij het door Stientje van Veldhoven en VNO NCW opgerichtte ‘Versnellingshuis‘ . Wie voorbeelden wil zien van andere koplopers kan allerlei voorbeelden vinden op Business Channel One. Wanneer u één van deze bedrijven wil benaderen, kunt u via de verwijzing meer informatie over hen vinden.

Met dank aan De Rotterdam en het AnaFora Parkrestaurant.

Zie ook:
Waterstof de docu
Kunststof de grondstof