Jongeren belangrijk voor duurzame ontwikkeling bedrijven


VN jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling

Tijdens de UIT week in Utrecht, waarin nieuwe studenten kennis kunnen maken met studentenstad Utrecht vertelt Martijn Visser waarom hij zich inzet voor duurzame ontwikkeling. De 25-jarige Martijn vertegenwoordigd Nederlandse jongeren bij de Verenigde Naties.

Vereniging Nationale Jeugdraad

Samen met collega’s van de Vereniging Nationale Jeugdraad werkt Martijn om jongeren bewust te maken van de noodzaak van duurzame ontwikkeling. Zo geven zij gastlessen op onder meer middelbare scholen en gaan zij in gesprek met jongeren organisaties waarbij zij hen activeren om meer met duurzaamheid te doen. Vervolgens slaan ze een brug naar beleidsmakers en politici, tot aan Mark Rutte toe.

Van vmbo tot universiteitMartijn op het podium tijdens de UIT week in Utrecht

Afgelopen juni is Martijn met een collega op een tandem van Nijmegen naar Den Haag gefietst. In de week die zij onderweg waren hebben ze honderden jongeren gesproken. De jongeren zaten op verschillende scholen, van eerstejaars vmbo tot universiteit en alles daartussenin. Door hen vragen te stellen zoals “Wat betekent duurzaamheid voor jou?”, “Hoe zie jij de toekomst voor je?” en “Hoe wil jij dat die toekomst eruit ziet?” raakten ze met hen in gesprek en kunnen zij zich een beeld vormen over wat er leeft.

Martijn Visser de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkelingSustainable development goals

Martijn wil graag een bijdrage leveren aan de door de VN gestelde ‘Sustainable development goals’. Deze moeten in 2030 gehaald worden. Martijn zegt: “Een wereld waarin we geen honger meer hebben, waarin we klimaatactie echt aangepakt hebben en waarin elk kind naar school kan gaan, dat is eigenlijk ook mijn droom en daar wil ik heel graag een bijdrage aan leveren.”

Vragen zijn welkom

Als voorbeeld noemt Martijn een mailtje dat hij kreeg van een jong meisje. Zij wilde heel graag wat doen met duurzame mode op school. Maar haar leraar werkte niet echt mee. Daarom vroeg zij Martijn en de Vereniging Nationale Jeugdraad om hulp. “Het gevolg is dat we dan met zo’n meisje gaan zitten en een project opzetten”, vertelt Martijn. “We hebben een hele dag georganiseerd met dat meisje, waarbij alle leerlingen betrokken waren”.Een brug slaan tussen jongeren en beleidsmakers

Vacature voor VN jongerenvertegenwoordiger

De twee jaar als VN jongerenvertegenwoordiger zitten er voor Martijn bijna op. De vacature voor een nieuwe jongerenvertegenwoordiger staat nu online. Ben jij tussen de 16 en 26 jaar en wil jij je ook graag inzetten voor duurzame ontwikkeling? Kijk dan op deze link voor meer informatie.
Wat Martijn hierna gaat doen weet hij nog niet, maar het zal zeker iets met duurzaamheid te maken hebben.

Zie ook: Ieder klein stapje telt, dus begin gewoon