Start-up Stokerij Texel maakt Gin en Wodka van restaardappelen

Texel

Texel is bij velen vooral bekend als vakantiebestemming. Jaarlijks bezoeken meer dan één miljoen toeristen dit Waddeneiland. Maar Texelaars zijn ook een ondernemend volkje. In deze mini-special laten we je kennis maken met de ambachtelijke Stokerij Texel.

Kees Groenewoud en Jaco Spek zijn de oprichters van de stokerij. Zij hebben kans gezien om hun liefde voor het eiland, voor lokaal geteelde producten en voor een lekkere borrel te combineren.

Blue Economy methode

Stokerij Texel maakt zo veel mogelijk gebruik van restmaterialen, ze hebben zich laten inspireren door de Blue Economy methode. Zowel de TX gin als de TX wodka wordt gestookt met restaardappelen die bij diverse aardappelboeren op Texel worden betrokken. De typisch Texelse smaak van de gin wordt bereikt door onder meer vlierbloesem en duindoorn en bij de wodka geeft een vleugje cranberry de Texelse touch.

Crowdfunding & crowdtasting

Bij de start van de stokerij is gebruik gemaakt van een bijzondere vorm van crowdfunding. Door de aanschaf van een certificaat krijgen deelnemers van deze crowdfundactie vijf jaar lang een fles gedestilleerd. Daarnaast kunnen de certificaathouders deelnemen aan proeverijen en smaaktesten; zo kunnen de liefhebbers van het eerste uur hun mening geven over de toekomstige producten van de stokerij.

Je kunt ook een rondleiding krijgen in de stokerij in combinatie met een Gin-proeverij bij het nabijgelegen Boutique Hotel Texel. Wie niet naar Texel wil afreizen maar wel één van deze bijzondere dranken wil bestellen kan terecht op de website van Stokerij Texel. Hier kunt u ook het beste op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Stokerij Texel, want Jaco en Kees zien nog veel meer mogelijkheden om van op Texel geteelde producten lekkere drankjes te maken.